Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кьоре: Може да възникне нова банкова система в сянка

Регулаторите в световен мащаб ще трябва да решат до каква граница възнамеряват да позволят развитието на децентрализираните финансови услуги

Кьоре: Може да възникне нова банкова система в сянка

Беноа Кьоре. Снимка: Bloomberg LP

Беноа Кьоре има необичайна за централен банкер квалификация: французинът се смята за лингвист. Говори японски. През последните години той се прослави и като най-важният дигитален защитник на глобалната сцена на централните банки. Бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ оглавява иновационната лаборатория на Банката за международни разплащания. В тази позиция той координира инициативите на централните банки за пускане на собствени цифрови валути като електронното евро и се занимава с тенденциите, свързани с биткойните и крипто света.

В интервю за Handelsblatt той предупреждава за рисковете, породени от развитието на децентрализираните финансови услуги (defi). Под този термин се имат предвид сложни финансови услуги, базирани на блокчейн технология. „Опасността е, че това ще създаде нова банкова система в сянка“, каза Кьоре. Досега тази област е предимно нерегулирана.

Още по темата

Регулаторите в световен мащаб ще трябва да решат до каква граница възнамеряват да позволят такова развитие. Според специалиста това е труден компромис. „Ако тази област се развива много бързо, съществува риск от създаване на нова форма на системен риск, както видяхме при пазарно базирани финансови инструменти преди финансовата криза през 2007 г.“.

От друга страна, при много строга регулация съществува риск от „задушаване на иновациите и неизползване на потенциалните ползи от децентрализираните транзакции.“ Необходим е баланс. Това ще бъде ключов въпрос за регулаторите през следващите години, смята Кьоре.

Той очаква в бъдеще централните банки да емитират цифрови пари на централните банки, като електронно евро. Емитираните от централните банки цифрови пари са логично продължение на парите в момент, когато трансакциите стават все по-цифрови, смята французинът. Понастоящем гражданите имат достъп до пари на централната банка под формата на банкноти. Но те се използват все по-рядко като платежно средство. „Наближаваме свят, в който гражданите вече няма да имат достъп до парите на централната банка. Не можем да приемем това“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Отговарят ли дигиталните пари на централните банки на модерната парична теория?